Oppskrift

Er det ikke fint å ha en oppskrift? For meg som strikker, baker og lager mat er oppskrifter helt nødvendig. Uten en oppskrift føler jeg meg på ganske gyngende grunn for jeg er helt sikker på at jeg da glemmer noe viktig eller gjør ting i helt feil rekkefølge. Noen oppskrifter kan jeg utenat, men likevel synes jeg det er godt å ha en å støtte meg til. Jeg har flere, ok for å være helt ærlig, ganske mange kokebøker, strikkebøker og bakebøker. Når de er helt nye leser jeg dem som romaner og når jeg blir veldig lei de samme oppskriftene som vi rutinert lager i hverdagen- ja, så tar jeg et dypdykk i dem.

Dette er vel og bra, men jeg har en feil – av mange -, jeg leser ikke oppskriftene nøye nok. Jeg ser fort over, lager en handleliste og kjøper inn det som trengs, men sjekker at jeg virkelig har kjøpt den mengden som trengs? Niks. Eller sjekker jeg at jeg virkelig har det jeg tror jeg har av ingredisenser? Niks! Så står jeg der da, halvveis i oppskriften og oppdager at her mangler det den ene viktige tingen…

Heldigvis for meg har jeg noen nydelige naboer som kommer meg til unnsetning og jeg bor ikke så langt fra butikken at en ekstra tur ikke er umulig, men det ergrer meg og jeg blir minnet på de kloke og de uforstandige brudepikene:

Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene. Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet. Men ved midnatt lød et rop:»Brudgommen kommer! Gå og møt ham!» Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: «Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner». «Nei» svarte de kloke, «det blir ikke nok til både oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!» Mens de var borte for å kjøpe kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: «Herre lukk opp for oss!» Men han svarte «Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke» Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.

Matt. 25;1 – 13

Det handler om å forberede seg, enten det er oppskrifter til det ene eller det andre eller det er mer livsviktige spørsmål. Jeg må jo innrømme at jeg gjerne vil være klok og da må jeg stille spørsmålet : er jeg forberedt? Og hvis svaret er tja, så bør jeg nok gå igjennom både oppskrift, holdning og granske beholdningen – er det nok? – er det bra nok? For Gud er jeg bra nok, gjennom det Jesus har gjort for meg! Det er gjennom den daglige sjekken på om jeg er der jeg skal være og om jeg har de tanker og holdninger som er bra for mitt liv med Gud og mennesker, at jeg kan vite om jeg er på rett vei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s